هشتاد و یک روز از بازداشت خودسرانه مهران رئوف فعال کارگری می گذرد.
مهران رئوف فعال کارگری 65 ساله در 25 مهر ماه امسال در منزل مسکونی خود بازداشت شده و از آن تاریخ تاکنون بیش از دو ماه و نیم است که زیر بازجویی قرار دارد. او در تمام این مدت از دسترسی به وکیل خود محروم بوده و تا روز چهارده دی 1399، سوم ژانویه 2021 علت بازداشت او مشخص نبوده است و در نهایت درتماس تلفنی اخیرخود اعلام کرده که به وی اتهام وابستگی به گروه کمونیستی وارد کرده اند و این که حق انتخاب وکیل مستقل را نیز ندارد. لازم به تاکید است که مهران رئوف در تماس قبلی خود تقاضا کرده بود که آقای زرافشان وکالت او را برعهده بگیرد.
بی شک، بازداشت موقت 81 روزه، آن هم در زندان انفرادی و بدون دسترسی به وکیل و عدم امکان اعتراض به قرار یا قرارهای موقت بازداشت و ممنوعیت حضور وکیل، نقض حقوق انسانی یک زندانی است و حتا در تضاد با قوانین جاری از جملهقانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 قرار می گیرد. براساس ماده ۶۰- در بازجوییها اجبار یا اکراه متهم و حتا طرح سؤالات تلقینی یا اغفالکننده و سوالات خارج از موضوع اتهام، ممنوع است و اظهارات متهم در پاسخ به چنین سؤالاتی و همچنین اظهاراتی که ناشی از اجبار یا اکراه است، معتبر نیست. این در حالی است که مهران رئوف در تمام این مدت در بند «2الف» معروف اطلاعات سپاه در سلول انفرادی به سر برده، تا به پرسش های بازجوی خود در شرایط حاکم بر سلول انفرادی طولانی مدت پاسخ دهد. وضعیت زندانیان بند 2 الف برای کنشگران اجتماعی و فعالین سیاسی پوشیده نیست. بندی که سلول های انفرای آن و آزار و اذیت روحی و جسمی در مدت بازداشت در آن بنا به گفته شاهدان عینی، عوارض جبران ناپذیری برجسم و روان زندانیان سیاسی باقی می گذارد. لازم به ذکر است که براساس قوانین بینی المللی از جمله ابلاغیه های شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، مدت بازداشت در سلول انفرادی بیش از 15 روز از مصادیق شکنجه خواهد بود.
از طرف دیگر، براساس ماده ۲۴۲ در جرایم موضوع بندهای (الف)، (ب)، (پ) و (ت) ماده ۳۰۲ (که شامل جرایم سیاسی نیز می شود،) حداکثر مدت بازداشت تا دو ماه و در سایر جرایم تا یک ماه است و پرونده اتهامی متهم باید منتهی به تصمیم نهایی در دادسرا شود و یا بازپرس مکلف به فَک یا تخفیف قرار بازداشت است. در چنین شرایطی اگر متهم با قرار بازپرس پرونده از حق داشتن وکیل محروم شود، یا قرار بازداشت او تمدید گردد، می تواند به چنین قرارهای انضمامی اعتراض کند. مهران رئوف مثل همه زندانیان سیاسی دیگر در تمام مدت بازجویی به طور خودسرانه از اجازه دیدار با وکیل خود محروم شده است. در این مدت، فقط چند بار آن هم به طور محدود و چند دقیقه ای اجازه تماس تلفنی با یکی از بستگانش در داخل ایران را به وی داده اند و پرواضح است که اگر اعتراضی هم به قرارهای صادره داشته است، در این شرایط، وی از مشاوره حقوقی لازم در اعتراض به چنین احکامی برخوردار نبوده و شرایط برخورداری از حق استفاده از چنین اعتراضاتی از وی سلب شده است .
مهران رئوف دو تابعیتی بوده و شهروند انگلیسی – ایرانی است که طی سال های گذشته به ایران رفت و آمد داشته است. در حال حاضر دفتر عفو بین الملل در لندن از موقعیت و بازداشت مهران رئوف با خبر شده و در حال تهیه گزارش های لازم و انجام مکاتبه های مرتبط با دولت بریتانیا در ارتباط با این پرونده است.
با توجه به شرایط حاضر که آقای رئوف هنوز در زندان سپاه به سر می برد و این که امکان اعتراف گیری های اجباری و اتهامات سنگین علیه او وجود دارد، ما تعدادی از فعالین کارگری، کمیته ای را تشکیل داده ایم تا بتوانیم با همیاری دیگر کنشگران، همه تلاش خود برای دفاع از ایشان را به کار بگیریم. مهران رئوف هر چه سریع تر باید آزاد شود و از حق رسیدگی عادلانه به اتهامات وارده برخودار باشد.
ما از همه کنشگران اجتماعی، نهادهای مدافع حقوق کارگران و همچنین سازمان های مدافع حقوق بشر در داخل و خارج از کشور می خواهیم که در اعتراض به ادامه بازداشت خودسرانه مهران رئوف همراه ما باشند و ما را در خبررسانی و آگاهی رسانی عمومی از وضعیت او، به عنوان فعال کارگری و یک زندانی سیاسی در زندان های ایران یاری رسانند.
مهری جعفری، وکیل دادگستری، سخنگوی کمپین و عضو فعال اتحادیه های کارگری در لندن
ستار رحمانی، از فعالین اتحاد بین المللی درحمایت از کارگران در ایران
و عضو( UCU) University and Colleges Union – اتحاديه اساتيد دانشگاه ها و كالج هاى بريتان
کمپین برای آزادی مهران رئوف
4 ژانویه 2021