چرا دولت اسرائیل تا این اندازه برای آمریکا مهم است و از حمایت بی چون و چرای آمریکا تحت هر شرایطی برخورداد میباشد؟
طبیعتا برای پاسخ به این سوال باید دید اسرائیل چه کمکی به منافع آمریکا در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا میکند.
اسرائیل در منطقه ای قرار گرفته که ۵۵% انرژی فسیلی جهان در آن نهفته است و روزانه ۳۵% در صد انرژی فسیلی جهان به وسیله کشورهای عربستان، ایران، عراق لیبی، مراکش عمارت و کشورهای شیخ نشین تامین میشود(۲).
هرگونه اختلال در تولید و صادرات این کشورها، بحرانی عظیم برای امپراطوری آمریکا و غرب ایجاد میکند. به همین دلیل هم بزرگترین و قوی ترین پایگاه های نظامی آمریکا در این منطقه تاسیس و راه اندازی شده و آمریکا سالانه میلیارد ها دلار صرف پایگاه های نظامی خود در این منطقه میکند.
شاید مهمترین اهمیت اسرائیل در منطقه خاورمیانه قدرت نظامی این کشور است که در جنگ های منطقه ای نشان داده که به راحتی میتواند سایر کشورهای همسايه را (با حمایت آمریکا و کشورهای غربی) شکست دهد.
در حال حاضر آمریکا بین حدود ۸۰۰ پایگاه نظامی در سرتاسر جهان تاسیس نموده (۳) که هزینه سالانه آنها ۲۰۰ میلیارد دلار میباش(۴).
اما کمکهای آمریکا به اسرائیل بین سالهای ۱۹۴۶ تا ۲۰۲۳، ۳۱۰ میلیارد بوده است که از این مقدار ۸۰ میلیارد آن بصورت کمک اقتصادی و باقی نظامی بوده است (۵). البته پس از ۷ اکتبر تا کنون ۱۷.۸ میلیارد دیگر اسرائیل از امریکا کمک نظامی دریافت نموده است(۵).
این کشور کوچک توانسته تهدید جدی برای تمام کشورهای خاورمیانه بوده و مثل یک پادگان نظامی همواره حافظ منافع آمریکا در منطقه برای سرکوب مخالفان باشد. از طرف دیگر به سرزمینهای مردم کشورهای دیگر حمله کرده همچنین فلسطینیان ساکن را مانند سالهای مهاجرت غربی ها به کشورهای آمریکای شمالی و استرالیا بویمان را قتل و عام کرده و از سرزمینشان رانده است.
از طرف دیگر پس از انقلاب ۱۹۸۱ میلادی و روی کار آمدن حکومت ضد اسرائیلی و آمریکا ج.ا دامنه تنشها در این منطقه بالا گرفت و تجارت پر سود اسلحه برای آمریکا و کشورهای غربی آغاز شد. در سال ۲۰۲۳ ميلادي میزان فروش تسلیحات نظامی کمپانیهای آمریکایی به جهان ۲۳۰ میلیارد دلار میباشد (۶)، که از این میزان ۴۷% آن به کشورهای خاورمیانه فروخته شده است(۷). درواقع شرایط بحراني که ایران و اسرائیل در منطقه ایجاد نموده اند باعث شده که
بازاری ایدهآل برای تولید کنندگان غربی و بویژه آمریکایی ایجاد بوجود اید.
اما هر گونه تجارت غرب به شرق نیاز به مسیری مطمئن، سریع و دائمی دارد.
باید توجه داشت که کانال سوئز که اروپا را به دریای سرخ متصل میکند بار ها در دوران جمال عبدالناصر بسته شده و باعث خساراتی به تجارت غرب شده است. در دوران مخاصمه آسراییل با اعراب به کشتی های اسراییلی
اجازه عبور از کانال سوئز داده نمیشد. اگر چه شرايط مصر و دنیای غرب بسیار بهبود یافته است ولی هیچ تضمینی نیست که باز این ماجرا تکرار نشود.
در سال ۱۹۶۰ میلادی دولت اسرائیل طرحی را برای ارتباط دریای سرخ به دریای مدیترانه به نام “کانال داوید بن گورین” (۸) ارائه نمود.
این طرح دو مشکل داشت. اولا مسیر آن یک سوم طولانی تر از کانال سوئز بود، دوما بخشی از این کانال از مناطقی میگذشت که فلسطینیان در آن سکنا داشتند بویژه نوار غزه. دولت آمریکا زمانی اعلام کرد که حاضر است با ۵۲۰ پانصد و بیست بمب اتمی(۹) این آب راه را بگشاید اما این پروژه به دلایلی که در بالا بر شمردم متوقف بود.
اما چنین آب راهی برای اسرائیل و غرب از دو جهت اهمیت دارد.
در آمد عبور از کانال سوئز برای مصر ۹ نه میلیارد دلار در سال است و کانال بن گورین میتواند منبع پر درآمدی باشد. در عین حال از نظر استراتژیک این آبراه میتواند امنیت تردد به آسیا و آفریقا را برای اسرائیل و غرب در هر شرایطی تامین نماید.
با شروع جنگ در باریکه غزه ارتش اسرائیل چهار صد هزار نفر از فلسطینیان را از شمال به جنوب غزه راند اما هشتصد هزار فلسطبنی باقی مانده در این منطقه به شدت بمباران میشوند. اسرائیل اشغال همیشگی شمال نوار غزه را انکار میکند ولی از فلسطينيان ساکن در شمال غزه میخواهد که منطقه را داوطلبانه تخلیه کنند( البته زیر بمباران شدید و بی رحمانه).
از طرف دیگر در حال حاضر اسرائیل پس از بیرون راندن بخشی از فلسطینیان در شمال نوار غزه جاده بسیار وسیعی به طول ۶ کیلومتر احداث نموده است. این جاده از ساحل دریا آغاز شده نوار غزه را قطع نموده تا مناطق اشغالی اسرائیل بطور مستقیم
استدلال دولت اسرائیل تسهیل کمکهای فلسطینیان از دریا میباشد. حال اینکه فلسطینیان منطقه اشغالی نوار غزه از کمبود دارو و مواد غذایی رنج میبرند و بیمارستانهای غزه را بارها از طرف هواپیماهی اسرائیلی ساخت آمریکا بمباران شده اند. نیروها ی حافظ صلح سازمان ملل و خبرنگاران هم از این کشتار بی نصیب نبوده اند.
آیا جدا کردن شمال و جنوب غزه سر آغاز پروژه کانال بن گورین است؟
مجموعه رخدادها چنان مینماید که آمریکا و اسرائیل به نوعی در صدد تغییر جغرافیای سیاسی منطقه میباشند و در این راه از هیچ جنایتی فروگذار نخواهند بود.
بی جهت نیست که ناتانیاهو صحبت از
تغییر منطقه خاورمیانه ميدهد(۸). چنین ادعایی بدون هماهنگی با آمریکا کمی عجیب میرسد. اما شواهد نشان میدهد که آمریکا بطور استراتژیک وتکتیکی تمام و کمال از اهداف این جناح فاشیستی …. حمایت میکند. به همین دلیل هم سیستم دفاع موشکی تاد را به سرعت با خدمه آمریکایی در اسرائیل مستقر نموده و هم زمان به مرکز حوثی ها که دور از دسترس اسرائیل بودند حمله کردند. در واقع آمریکا بطور مستقیم وارد جنگ شده است.
این وقایع خاطره ورود آمریکا به خلیج فارس و بیرون راندن عراقی ها از کویت را در سال ۱۹۹۰ میلادی زنده میکند. در آن زمان بوش پدر رییس جمهور آمریکا، پس از حمله امریکا در خلیج فارس در اولین مصاحبه خود گفت: ما نیامده ایم که کویت را آزاد کنیم بلکه میخواهیم سیاست پنجاه سال آینده خلیج فارس را رقم بزنیم. شما شباهتی بین صحبت های ناتانیاهو کارگذار امریکا در منطقه و سخنان بوش پدر نمیبینید؟ به اعتقاد من
مجموعه اتفاقات پیش آمده در یک سال گذشته خبر از طوفانی هولناک در منطقه خاورمیانه ميدهد.
در سال ۲۰۰۳ میلادی آمریکا به بهانه دروغین ساخت بمب اتمی در عراق با کمک کشور های غربی حمله به عراق را آغاز نمود که یکی از فجایع این آن جنگ از بین رفتن یک و نیم کودک عراقی بود.
بر این باورم که با علم به اینکه رژیم فعلی ایران حکومتی ضد بشری و خونخوار میباشد اما به هر شکل که شده از وقوع حمله به ایران ممانعت به عمل آورد.
هاشم آزادی
قسمت اول
پیوست ها:
۱_https://www.vox.com/world-politics/23916266/us-israel-support-ally-gaza-war-aid
۲_https://www.strausscenter.org/strait-of-hormuz-oil-in-the-persian-gulf/
۳_https://www.aljazeera.com/news/2021/9/10/infographic-us-military-presence-around-the-world-interactive
۴_https://www.aljazeera.com/program/counting-the-cost/2020/1/12/counting-the-cost-of-us-military-bases-around-the-world/
۵_https://www.axios.com/2023/11/04/us-israel-aid-military-funding-chart
۶_
https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/us-arms-exports-hit-record-high-fiscal-2023-2024-01-29/
۷_https://www.bbc.com/news/business-56397601
۸_https://www.newarab.com/news/what-israels-ben-gurion-canal-plan-and-why-gaza-matters
۹_https://en.m.wikipedia.org/wiki/Netzarim_Corridor